Weegschaal kalibreren: alles wat u moet weten

Wat is het kalibreren van een weegschaal?

Kalibreren is kortgezegd het controleren van de nauwkeurigheid van weegschalen.

Hierbij wordt gecontroleerd of het gewicht dat de weegschaal registreert, overeenkomt met het werkelijke gewicht. Met behulp van professionele ijkgewichten wordt in kaart gebracht of de weegschaal niet te veel afwijkt van de gestelde toleranties.

Kalibreren weegschaal, waarom belangrijk?

Omdat weegschalen na verloop van tijd minder nauwkeurig worden, zijn periodieke kalibraties aan te bevelen:

  • U voorkomt verspilling als gevolg van onnauwkeurige wegingen;
  • Afhankelijk van uw branche, stellen diverse kwaliteitsmanagementsystemen (zoals ISO en HACCP) en verzekeringen een officieel kalibratiecertificaat als eis;
  • Het kunnen overhandigen van een kalibratierapport wekt veel vertrouwen bij uw klanten.

Kalibreren, ijken en justeren: wat is wat?

Kalibreren wordt nogal eens verward met ijken en justeren. Wat is het verschil?

  • IJken en kalibreren hebben beiden betrekking op het bepalen van de nauwkeurigheid van weegsystemen. Bij ijken wordt echter óók de geschiktheid gecheckt en beoordeeld of het weegsysteem aan de geldende wettelijke voorschriften voldoet. IJken is verplicht voor weegsystemen die voor handelsdoeleinden worden gebruikt. Wilt u uw weegschaal laten ijken? AB Weegtechniek (ABW) is een NMI 7134 erkende keurder. Informeer naar de mogelijkheden op het contactformulier onderaan de pagina;
  • Justeren is het opnieuw afstellen van een weegsysteem. Deze handeling wordt uitgevoerd wanneer uit een ijking of kalibratie blijkt dat het systeem buiten de vastgestelde toleranties valt. Bij justeren wordt het 0-punt opnieuw ingenomen samen met de span. Dit is een bepaalde belasting van het totale bereik van de weegschaal. Bij voorkeur wordt er voor de span minimaal 50 procent van de totale capaciteit van de weegschaal gebruikt. Vervolgens wordt de weegschaal nogmaals gekalibreerd om vast te kunnen stellen of de weegschaal nu wel binnen de gestelde toleranties valt.

De zekerheden van kalibreren bij ABW

Uw weegschaal kalibreren via ABW verloopt altijd vlot en vakkundig:

  • Kalibratie vindt plaats volgens de richtlijnen van de EN45501 (beter bekend als de ijkwet). Kortom we kalibreren volgens ijkstandaarden;
  • Voor het voeren van kalibraties wordt gebruikgemaakt van gecertificeerde M1 gewichten;
  • De kalibratierapporten worden in PDF-format snel aangeleverd per e-mail, voorzien van uitgebreide en gebruiksvriendelijke overzichtslijsten van uw weegschalen met bevindingen. In het rapport zijn twee velden aangebracht. De ene dient voor uw eigen specificatie van de weegschaal, de andere is ten behoeve van een intern nummer. Zo is het voor u in één oogopslag duidelijk over welke weegschaal gesproken wordt;
  • We laten niets aan het toeval over. Om te voorkomen dat u de uiterste datum voor de volgende kalibratie overschrijdt, ontvangt u automatisch een maand voor deze datum een herinnerings-e-mail om een nieuwe afspraak in te plannen.

Kalibratie op locatie

Heeft u grote/meerdere weegschalen die niet uit het arbeidsproces kunnen worden genomen? ABW verzorgt de kalibratie dan vanzelfsprekend op locatie. Valt de weegschaal buiten de toleranties? Waar mogelijk zorgen we er nog dezelfde dag voor dat uw weegschaal weer volledig nauwkeurig werkt.

Meer weten over het kalibreren van uw weegschaal/weegschalen via ABW? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier:

Bespaar samen tot 15% op uw volgende onderhoud, kalibratie of keuring.

Bij ABW begrijpen we het belang van nauwkeurig en betrouwbaar wegen. Omdat de investering in een weegbrug al fors genoeg is, vinden we het niet minder dan logisch dat u graag bespaart op de kosten voor onderhoud, kalibratie en keuren. Daarom bieden we nu een exclusieve kortingsactie aan. Wanneer u tot maximaal twee andere ondernemingen binnen 5 km van uw locatie aanbrengt voor weegbrugonderhoud-, kalibratie of -keuring, ontvangt u allen een aantrekkelijke korting, die kan oplopen tot 15% van het reguliere tarief! Klik hier voor meer informatie.

Vraag informatie aan

Formulier succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw